Delta Dunarii este un loc exotic, un refugiu salbatic ce gazduieste peste 1200 de varietati de copaci si plante, 300 de specii de pasari si 100 de specii de pesti. “Poarta” spre acest paradis al apelor este orasul Tulcea.
Considerata a doua ca marime din Europa (3.446 kmp) Delta Dunarii-rezervatie a biosferei-este numita pe drept cuvant "Paradisul pasarilor". Grindul Letea, rezervatia de colonii de pasari de la Perisor-Zatoane, Uzlina-Crisana, Golovita si Insulele Sacalin sunt locuri unice ce atrag in fiecare an turisti din cele mai indepartate colturi ale lumii.
Istoria locuitorilor Deltei, strins legata de cea a Dobrogei se pierde in indepartate timpuri. Urmele de viata, descoperite pe acest teritoriu se aseamana foarte mult cu cele ale culturii Hamangia, demonstrand ca aici a fost o civilizatie inca din perioada paleolitica.Obiecte si vestigii geto-dacice au fost descoperite la Enisala si Mahmudia. O multime de culturi si de civilizatii (romana, greaca, bizantina) si-au lasat amprenta asupra locuitorilor din Chilia Veche, Tulcea, Sulina si Babadag. Grupuri etnice de bulgari, ucrainieni, lipoveni, amestecati de-a lungul timpului cu moldoveni si ciobani transilvaneni, formeaza o cultura si o civilizatie speciala rurala. Fiecare dintre cei stabiliti pe aceste locuri si-au pastrat obiceiurile, religia si stilul de viata intr-o convietuire ce dureaza de sute de ani. Astfel, istoria zonei ne apare ca un melange de culturi si traditii.
O expeditie in Delta Dunarii inseamna descoperirea Grindului Letea, cu copacii ei cunoscuti ca asimetrici. De asemenea inseamna descoperirea “Paradisului Pasarilor”, parcul natural si coloniile de pasari ca de exemplu Petrisor, Zatoane, Uslina-Crisan, Golobovita si Insula Sahalin.
Pestele este specialitatea culinara locala si aici poti gasi o varietate larga de mancaruri din peste, din care trebuie nu trebuie omisa ciorba de peste locala. Delta trebuie explorata cu vaporasul, salupa, barcile de pescuit, sau caiacul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu