duminică, 25 noiembrie 2012
CASTELE DE LEGENDA A ROMANIEI
CASTELUL PELES
Castelul Peleș este un castel din Sinaia, Romania, construit intre 1873 s1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa.
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al
XIX-lea.
În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Iar așezarea sa pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria. Însă, în viitor, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se va găsi chiar în inima țării.
Regimul comunist a propagat ideea că Domeniul Regal Peleș ar fi fost parte a Domeniului Coroanei, și astfel în proprietatea României. Adevărul istoric este că, Castelul Peleș, la fel ca și Pelișor și Foișor, a fost construit din banii personali ai Regelui Carol I, care și-a vândut o moșie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului și a ridicării edificiului.
Regele a evitat să folosească bani din lista civilă, astfel că domeniul nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care erau proprietăți ale statului doar puse la dispoziția suveranului.
Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.
În anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului. În luna mai 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat
castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.
O fortareata medievale, Castelul Bran este cunoscut ca fosta resedinta a personajului Dracula.
Castelul a fost construit in 1377 pentru a proteja orasul Brasov de invadatori. Domnitorul Vlad Tepes, legendarul Dracula, nu a locuit cu-adevarat in castel, constructia fiind refugiul favorit al Reginei Maria intre anii 1920 si 1930. Incaperile castelului si turnul sint construite in jurul unei curti interioare. Castelul este amplasat pe un virf de munte de unde se poate vedea tot satul Bran. La poalele castelului, este deschis un muzeu etnografic cu piese de mobila, gospodarie si costume romanesti.
Castelul Corvin
Castelul Corvin este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica in Transilvania. Construit in secolul 14 in Hunedoara, pe locul unei foste asezari romane, castelul a fost folosit ca resedinta de aparare de familiile princiare. In 1390, regele ungar Sigismund de Luxemburg a daruit castelul printului Voicu de Hunedoara ca recompensa pentru faptele sale de vitejie.
Castelul Fagaras
Fortareata Fagaras a fost contruita in secolul 14 si imbunatatita in secolul 17 de printii transilvaneni dupa stilul renascentist. Mult timp, castelul a servit ca loc de intilnire pentru sedintele Dietei din Transilvania. In secolul 18, in timpul domniei Hasburgilor, constructia a fost modificata in stilul Vauban. Intre 1948-1960, fortareata Fagaras a fost folosita de autoritatiel vremii ca penitenciar pentru detinutii politici. Astazi, amplasamentul adopasteste un muzeu un 80 de Sali si sectiuni istorice, etnografice si arta.
Castelul Bethlen
Castelul Bethlen poate fi vizitat in localitatea Cetatea de Balta, linga Blaj. A fost construit in secolul 16 in stil renascentist francez si restaurat un secolul mai tirziu cind a fost adaugata o poarta in stil baroc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu